11.1.2016

Haussa Magic Formulan korvaaja


Kirjoitin lyhyen pätkän Magic Formulasta tämän artikkelin lopussa, jossa kerroin sen tuottaneen noin kaksinkertaista tuottoa suhteessa keskimääräiseen osakkeeseen. Käytin kriteereinä E/P-lukua (P/E-luku prosenteissa) sekä kokonaispääoman tuottoa (ROA). Päätin testata, tuottaako jokin muu samankaltainen yhdistelmä enemmän kuin Magic Formula.

Testattavanani oli noin 560 Helsingin pörssin yhtiötä viimeiseltä viideltä vuodelta. Jaoin ensiksi eri tunnusluvut persentiileihin niin, että paras tunnusluku saa arvon 1, keskimmäinen 0,5 ja huonoin 0. Plussasin yhteen tunnuslukujen saamat arvot valittujen tunnuslukujen mukaan. Laskin parhaan viiden prosentin eli 28 yhtiön keskimääräisen tuoton vuoden päähän osinkojen kanssa, enkä laskenut eri vuosia erikseen vaan kaikki kerralla. Yhtiöt ovat tuottaneet keskimäärin 12% vuoden päähän, ja olen ottanut tarkasteluun vain yli kolme kertaa keskimääräistä yhtiötä enemmän tuottaneet (3x12=36%) yhdistelmät. Tulokset kahdella tunnusluvulla näyttävät tältä:

Yhdistämällä jonkin pääoman tuottoprosentin ja quick ration on saanut parhaan keskimääräisen tuoton vuoden päähän. Myös EV/EBIT(DA)-luku on melko edustettuna korkeimmissa tuotoissa. Muut arvostuksiin liittyvät tunnusluvut lähes puuttuvat parhaimmista tuotoista, eikä velkaantuneisuuskaan esiinny listalla kuin kolme kertaa. Magic Formula ei edes päässyt listalle, koska sen tuotto vuoden päähän oli keskimäärin 'vain' 29%. On olemassa toinen variaatio Magic Formulasta, jossa käytetään tunnuslukuja ROI ja EV/EBITDA, jotka ovat tuottaneet keskimäärin 43% vuoden päähän.

Kuten alla näkyy, yhdistelemällä tunnuslukuja lisää on erittäin vaikeaa parantaa tuottoa. Keep it stupid simple.



2 kommenttia

  1. Anonyymi7/24/2017

    Mitä screeneriä käytät suomi osakkeiden seulontaan?

    Btw. Oletko kvanttimiehenä lukenut kirjan "What works on wall street" ihan mielenkiintoista dataa löytyy reilu 400sivua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,
      käytän useimmiten excelissä pitämääni screeneriä joka poimii tunnusluvut kauppalehdestä. Joskus tulee käytettyä myös börsdataa.

      What works on wall streetin kolmas painos löytyy, mutta en ole ehtinyt vielä lukea sitä. O'Shaughnessyn haastatteluita on tullut kuitenkin kuunneltua jonkin verran. Olen erityisesti pitänyt google talkista, bloomberg viewistä sekä invest like the bestistä.

      Poista