7.1.2016

CAPE: eri maiden tuotto-odotukset


Shiller PE, jota kutsutaan myös CAPE:ksi (cyclically adjusted price-to-earnings ratio) tai PE 10:ksi, on tunnusluku jota voidaan käyttää arvioimaan eri maiden keskimääräisiä arvostuksia. Benjamin Graham käytti sitä aikoinaan, mutta se tuli tunnetuksi vasta Robert Shillerin toimesta. Tunnusluvussa otetaan tämän hetken hinta ja jaetaan se viimeisen kymmenen vuoden inflaatiokorjatuilla tuloksilla. Tulkinta on vähän samanlaista kuin P/E-luvun kanssa. Sen on havaittu ennustavan pitkän aikavälin tuottoja melko hyvin, kuten alla olevassa kuvassa näkyy (lähde). CAEP on siis CAPE:n vastaluku, eli toisinpäin kuin CAPE:ssa, on korkeampi arvo 'parempi'.


Ilmiön on havaittu toistuvan myös muilla kuin Yhdysvaltojen markkinoilla.  Kyseiset tuotot ovat viidentoista vuoden keskiarvot (lähde). Huomaa, että CAPE:n ollessa alle 10, ei tuotto ole koskaan ollut negatiivinen viidentoista vuoden päähän.


Käytetään tuotto-odotuksen laskemiseen vähän konservatiivisempaa kaavaa kuin kuvassa näkyvä. Löysin 20 vuoden tuottoja ennustavan kaavan täältä. Se on siis 0,15117-0,0052377×CAPE, ja antaa esimerkiksi Venäjälle 2% pienemmän tuotto-odotuksen kuin kuvassa näkyvä kaava. Tuotto-odotukset on laskettu maan sisällä markkina-arvopainoitteisesti, ja data koostuu yli 6 500 yhtiöstä.

Graafi on interaktiivinen

Suomen, sekä korkeimmat ja matalimmat viisi tuotto-odotusta 45 eri maasta ovat vasemmalla. On huomionarvoista, että esimerkiksi Venäjän ja Brasilian suuri raaka-aineiden paino on suuri arvostukseen ja siten tuotto-odotukseen vaikuttava tekijä. Data on päivitetty 30/10/2015, ja esimerkiksi Venäjä on laskenut melkein neljäsosan siinä ajassa. Lisäksi joillekin markkinoille on käytännössä mahdotonta päästä, kuten Unkariin, johon ainoa löytämäni rahasto on kymmenen prosentin Unkaripainolla Global Growth Fund etf.

Korkea tuotto-odotus ei takaa korkeaa tuottoa, mutta sijoittamalla korkean tuotto-odotuksen omaavin maihin ja hajauttamalla sekä rebalansoinnilla on mahdollisuus parantaa omaa tuottoaan.

On ollut jonkun verran puhetta CAPE:n toimivuudesta yksittäisiin osakkeisiin. Omissa backtestauksissani se ei ole toiminut yksittäisillä osakkeilla Helsingin pörssissä, mutta sen luulisikin toimivan vain vakaissa yhtiöillä, jotta tuloksen vaihtelu ei olisi suurta. Yhdysvalloissa sen on päinvastoin havaittu toimivan melko hyvin.

3 kommenttia

 1. Unkarista puheen ollen: tietääkö joku mitä BUX ETF:lle on tapahtunut? Budapestin pörssin nettisivuilta se löytyy ja bloomberg tietää myös rahaston, mutta ei osaa näyttää sen arvonkehitystä. Osakevälittäjän kautta rahastoa ei löydy vaikka listattuja yhtiöitä Budapestin pörssistä löytyy. Listaamattomia BUX-indeksiä seuraavia rahastoja on olemassa, mutta niiden kulut ovat listattua rahastoa korkeammat.

  VastaaPoista
 2. Anonyymi1/16/2017

  Todella mielenkiintoista dataa! Kiitos näistä. Itse vakoillut täältä aina arvostustasoja.

  http://www.starcapital.de/research/stockmarketvaluation

  Sattumalta huomasin että "kontraajan unelma etf:n kärjessä oli myös URA" Otin muutama kuukautta sitten myös pitkään holdiin kyseisen etf:n. Ollut melkein satumainen entry itsellä siihen..Ei auta kun odotella kiinan voimaloitten valmistumista :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta.
   Itse asiassa tämän kirjoituksen data on haettu juuri tuolta Starcapitalin sivustolta.

   Käytän itse myös Research Affiliatesia arvostustasojen tarkkailuun, sillä sitä päivitetään useammin kuin Starcapitalin sivustoa: researchaffiliates.com/en_us/asset-allocation/equities.html

   Ostin myös syyskuussa noin 13% painolla URAa vaikka sen osto epäilyttikin, sillä se ei kuulu nykyiseen sijoitusstrategiaani. Itselläni on ollut tapana myydä liian aikaisin, siksi olen päättänyt holdata URAa ainakin muutaman vuoden. Historiaan perustuen suuret tuotot ovatkin vasta edessäpäin.

   Poista