4.1.2016

Tunteet vastaan järki pörssissä



Tässä on 75% salkustani 2.4.2014. Päivitin myyntihinnat vastaan tämän päivän kurssia tai maksimikurssia tähän päivään mennessä, jos hinta on laskenut merkittävästi. Osakkeet ovat siis Berkshire Hathaway, Capman, Hkscan sekä Taaleritehdas. Aika huikea tuotto aloittelevalle holdaajalle näin pienellä hajautuksella. Harmi vain että jätin myymättä näitä osakkeita ahneudessani ja myin paniikissa. Kyseiset tuotot eivät toteutuneet.

Mitä sitä vanhoja virheitä harmittelemaan, joku saattaa ajatella. Sijoittamisessa virheistään on kuitenkin hyvä oppia. Onneksi pääomani olivat vielä suhteellisen pieniä verrattuna nykyiseen tilanteeseeni. Myös alkuaikojeni päiväkaupat ovat tuottaneet enemmän hyötyä kuin haittaa: vaikka salkku suli parissa päivässä neljänneksen, kasvoi osaamiseni ja tietoni merkittävästi. Tunteiden hallinta on yksi parhaiten kehittyneistä ominaisuuksistani. Kesän Kreikan ja Kiinan aiheuttamat, yli 10% pudotukset eivät tuntuneet missään. Vaihdoin vain p/e-luvut salkkuseurannassani e/p-luvuiksi muistuttaakseni itseäni siitä, että halvalla kannattaa ostaa.

Tekemällä samoin kuin kaikki muut, päädyt samoihin tuottoihin kun kaikki muut. Jos pelkäät kun muut pelkäävät (kuten finanssikriisin tai nyt ajankohtaisemman Kreikan kriisin aikana) saat huonomman tuoton. Loistava työkalu markkinatunnelmien mittaamiseen on CNN Moneyn Fear & Greed Index.

"Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful" -Warren Buffett

Harmaa kuvastaa siis kyseistä indeksiä. Indeksi on vain yksi luku nollan ja sadan välillä. Ohjenuorana voin sanoa, että älä ainakaan myy silloin kun indeksi osoittaa alle 20, ellei ole aivan pakko. 

On helppo uskotella itselleen, että kuplat on helppo huomata eikä itse koskaan lähtisi sijoittamaan kuplan aikana. Uskoin itse näin, kunnes Kiinan kupla puhkesi. Onneksi sijoitin ns. H-osakkeisiin, joissa kupla oli huomattavasti pienempi kuin A-osakkeissa. Taivutin ostosuunnitelmani sääntöjä, ja päätin ostaa koska "CAPE oli kohtalainen ja momentum hyvä". Momentum on enemminkin lyhyen aikavälin strategia (ostetaan ja myydään kohtalaisen paljon), joka ei siis ole siksi minulle sopiva. Kuinkas kävikään, miinusta on tullut keskimäärin 10% ja huipun kohdalla ostetulle erälle -20%. Järjen mukaan ei olisi pitänyt poiketa strategiastani.

Muita sattuneita kömmähdyksiä on mm. se kun muutama kuukausi sitten olin myymässä noin 60% salkustani kattavan OMXH25:n ostaakseni Bittiumia (Entinen Elektrobit), jonka kuitenkin päätin jättää tekemättä. Bittiumillahan oli varaa ostaa noin 90% omista osakkeistaan sen myytyä Automotive-toimintansa. Tässä on Inderesin laskelma nousupotentiaalista. Siis jopa 79%, kyseessähän oli siis varsinainen erikoistilanne.
Pari päivää sen jälkeen kun olin tämän taulukon nähnyt, ajattelin, että ei ketään kiinnosta koska kurssi ei näyttänyt liikkuvan. Inderes osti Bittiumia (Inderesin osto on yleensä hyvä merkki, näin kävi esimerkiksi ylempänä mainitun Capmanin ja Taaleritehtaan kanssa). Kyseessä oli NCAV-osake, joiden ostamista mm. Warren Buffett ja Benjamin Graham ovat harrastaneet. En vieläkään ostanut. Kurssi räjähti yli 50%, joka vastaa tavoittelemaani keskituottoa viidessä vuodessa. Samankaltainen tilanne kohdallani tapahtui tänä vuonna myös Nokian Renkaiden kohdalla. Ja nyt ehkä tapahtuu Fortumin kohdalla, riippuu siitä uskallanko ostaa salkkuni Venäjäpainon ollessa jo tosi korkea.


1 kommentti

  1. Moi, Hyvää ja objektiivista analyysiä omasta toiminnasta. Odotus on, että tulet pärjäämään pienen egosi kanssa hyvin sijoittamisessa. Einstein: Ego = 1 / Knowledge.

    VastaaPoista